11 Mart 2023 Cumartesi

Başkan Kandaşoğlu: Meclis başkanının artistliği ile hakarete uğradık!

Başkan Kandaşoğlu: Meclis başkanının artistliği ile hakarete uğradık!





Van Ticaret ve Sanayi Odası’nın Şubat ayı meclis toplantısında odanın geçmişteki gelir-gider harcamalarıyla ile ilgili tartışma yaşandı. Toplantıda söz alan meclis üyesi Zahir Kandaşoğlu, mevcut oda yönetiminin şeffaf davranması gerektiğini belirterek, "Bütün gelir-giderleri, net bir şekilde ortaya koymadan yeni seçilen meclis üyelerinin onayı ile meclisten geçirmişsiniz. 2022 yılının gelir-gider bütçesini 2023 yılı meclis üyelerine yüklemeniz, onların onayı ile geçirmeniz hem etik değildir hem de doğru ve yasal değildir." dedi

Tartışmalı geçen ve iki kez tekrarlanan Van Ticaret ve Sanayi Odası seçimlerinin ardından yeni yılın ikinci (Şubat ayı) meclis toplantısı oda binasında gerçekleştirildi. Meclis Başkanı Turan Avcı başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya oda Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, Beyaz Liste Başkan Adayı Zahir Kandaşoğlu ve meclis üyeleri katıldı. Meclis toplantısında beyaz listenin mevcut oda yönetimine odanın gelir-gider kalemleriyle ilgili iddiaları sorması ve rapor sunması üzerine tartışma yaşandı. Meclis Başkanı Turan Avcı'nın iddiaları dinlemeyip, raporu okumadan toplantı salonunu terk etmesi üzerine gerginlik çıktı. 

Toplantının ardından VAN TSO meclis üyesi, Doğu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Zahir Kandaşoğlu açıklamalarda bulundu. Kandaşoğlu, ellerinde belge ve bilgiler doğrultusunda mevcut yönetime bir takım sorular yönelttiklerini ifade ederek, "Van Ticaret ve Sanayi Odası Beyaz gruptan seçilen 27 meclis üyesi olarak şubat ayı meclis toplantısına katıldık. Toplantı başlarken meclis başkanı, oda başkanı ve üyeler bizi güzel bir şekilde karşıladı. Bizde heyetle merhabalaşarak meclis toplantısını başladık. Buraya kadar herşey seyrinde, akışında ilerliyordu. Gündem maddeleri okundu. Biz doğru olana asla karşı çıkmadık, şüpheli olan bazı gider kalemlerine yönelik bilgi istedik. Bizler Van Ticaret ve Sanayi Odası'na yeni seçilen beyaz liste meclis üyeleri olarak odamızda bu seçim döneminde ve seçimden sonra yapılan haksızlıklar, hukuksuzluklar ile kanunsuz işlemler ve nace kodlarının değişimi, 500 sahte yetki belgesi gibi konuları bir rapor haline getirip meclis başkanına sunduk ve bu raporumuzu okuyun, gündeme alın dedik. Meclis Başkanı da 'siz buyurun kendiniz okuyun' dedi. Ben kürsüde raporu okurken ilin en büyük STK’sı olan Van Ticaret ve Sanayi Odası'nın geleceği için söz hakkı alıp raporu okumaya başladım. Bu raporda kimseye iftira atmıyoruz. Olmayan birşeyi de yazmadık. Sadece bu odada olup bitenleri yazdık. Bunlar olmasın bundan sonra bu odamız, TOBB kanunlarına göre yürütülsün, eski vizyon ve misyonuna yakışır şekle dönsün diye rapor hazırladık."dedi.

"KAYYUM İLE GELEN BİR MECLİS BAŞKANIDIR"

Başkan Kandaşoğlu, meclis başkanının odaya yönetecek kabilyette olmadığını kaydederek, "Maalesef bu ili hak etmeyen kişiler, seçimde olduğu gibi sahte belge ve bilgiyle nace ve meslek kodlarını değiştirdiler. Bu yöntemle seçilen meclis başkanı bizim meclis üyelerini tahrik ederek hiç hakkı, hukuku olmayarak tak diye meclisi kapattı. Meclisin bütün sistemini kapattı. Meclis üyelerinden önce meclis başkanı toplantı salonunu terk etti. Ben 30 yıldır bu odada meclis üyesiyim. 11 yıl bu odanın yönetim kurulu başkanlığını yaptım. Bir meclis başkanın bu tür bir harekete hakkı yoktur. Bu mecliste kavga da çıkabilir gürültü de ama en son meclisi terk edecek kişi meclis başkanıdır. Herkesten önce meclisi kapatıp toplantıyı terk eden kişi bu mecliste meclis başkanlığı yapamaz. Bu yaşananları kınıyoruz. Beyaz grup meclis üyeleri olarak onu meclis başkanı olarak da görmedik çünkü biz seçmedik. Kayyum ile gelen bir meclis başkanıdır. Raporumuzu sizler aracılığıyla sunuyoruz, takdir kamuoyunun ve Van halkınındır. Biz bugün mecliste böyle bir olay yaşadık. Van'ımızı tüccar ve esnafımıza yakışmayan bu tutumu kabul etmiyoruz. Biz bugün burada ülkemizin başına gelen bu büyük felaket ile ilgili neler yapacağımızı konuşacaktık. Ama meclis başkanının bu artistliği ile hakarete uğradık. Kendisi meclisi terk ettik. Meclis başkanı başta olmak üzere Mavi grubun tüm üyeleri meclisi terk etti. Biz grup olarak buradayız." şeklinde konuştu.

"BİZ YOL GÖSTERDİK BEYEFENDİLERİN ZORUNA GİTTİ!"

Odanın daha iyi bir yere gelmesi için ve odanın geleceği için rapor hazırladıklarını aktaran Kandaşoğlu, "İki gündür rapor hazırlıyoruz. Mecliste nasıl bir gündem yaratabiliriz. Van için, oda için bundan sonraki VATSO’nun geleceği için saatlerce rapor hazırladık. Bu maddeleri rapor haline getirdik. Ne için bir dahaki süreçte bu tür hatalar olmasın diye. Ama bu girişimimizi de meclis başkanı sabote etti. Oda'nın Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına göre yönetilmesi gerektiğini söyledik, bu tür hataların önüne geçelim dedik. Biz yol gösterdik beyefendilerin zoruna gitti meclisi tamamlamadan terk ettiler. Bir daha bu odaya gelmeye yüzleri olmamalı. Eğer bunlarda kişilik varsa tümüyle istifa edeceklerdir." diye konuştu. 

"SOSYAL YARDIMLAŞMA DİYE 525 BİN TL HARCAMA YAPILMIŞ!"

Kandaşoğlu, oda yönetiminin şehir dışına yaptığı ziyaretleri de eleştirerek sözlerine şöyle devam etti: "Diyorlar ki bu odanın bir kuruşu namusumuzdur. İstanbul Ticaret odasının 110 delegesi var ama 11 kişi ile Rıfat Hisarcıklıoğlu’nu ziyarete gittiler.  İstanbul Sanayi Odasının 92 delege üyesi var, onlarda 11 kişi ile TOBB’u ziyarete gitmişler. Ama 7 kurultay delege üyesi olan Van Ticaret ve Sanayi Odası ise rekor kırarak 55 kişi ile tebriğe gitmiş. Bu 55 kişi içinden en az 25 kişi meclis üyesi bile değil. Oda olarak 234 milyon para harcamışsın. Ayrıca seçilmeyen meclis üyelerinin yerine yeni bir yöntem bulmuşlar. Biri yönetim danışmanı, biri sınır ticaret danışmanı, biri çiftçiler danışmanı, biri Cumhuriyet caddesi, biri Maraş caddesi danışmanı, biri İskele caddesi danışmanı, seçilmeyen arkadaşlarını da o şekil görevlendirerek Ankara’ya götürmüşler. Sosyal yardımlaşma diye 525 bin TL harcama yapılmış. Bunların hesabını sorunca da zıplıyorlar. Belgenle çıkarsın karşıma bu şekil ödemeler yaptım dersin anlarım ama bu şekil odaya zarar veriyorlar. 2022 yılında yapılmayan 5-6 meclis toplantısı var. Gelir gider üzerinden herhangi bir müzakere yapılmamış, herhangi bir toplantı yapılmamış. 2022 Aralık ayında yapılan seçimin bütün masraflarını da bunun içine katmışlar. Karmakarışık bir bütçe ile 2023’te tertemiz yüzde 70’i değişen odanın tüzüğü ve kanununda haberi olmayan yeni meclis üyelerinin onayına sunmuşlar. O şekil onaydan geçirilmiş ve twitte de şov yapmışlar. Halbuki bir kanunsuzluktur. Bu mahkemelik bir davadır. 2022’nin bütçesini gelir giderini getirip 2023’e monta edemezsin." 

'Beyaz Liste'nin 27 meclis üyesi olarak hem soruyoruz hem de yapılması gerekenleri söylüyoruz' diyen Kandaşoğlu, sözlerini şöyle sonlandırdı:

"Sizler bu odada ne yapmak istiyorsunuz? Tabii ki ekip olarak (beyaz liste) bilemiyoruz. Sizler mevcut oda yönetimi, odanın seçiminden 2 yıl önce tüm meslek gruplarının 'nace' kodlarıyla tek tek oynayarak tüccar ve esnaflarımızın sicil yerlerini değiştirerek kendinize göre grup ayarladınız. Bu da yetmezmiş gibi 500 tane sahte yetki belgesi çıkartarak bazı meslek gruplarında sahte yetki belgesiyle oy kullandırttınız. O yüzden, bu şekilde hakkıyla seçilip gelen bir yönetim değilsiniz. Bu süreçte bizlere, Van halkına, tüccarlara ve esnaflara ciddi bir şekilde maddi ve manevi sorun, sıkıntı ve çok tartışmalı süreçler yaşattırdınız. Bu durum hiçbir şekilde ne odanın tarihine ne de esnaf ve tüccarına yakıştı. Ne yazıkki böyle bir süreç yaşadık. 

Yaşattığnız bu sancılı süreç bir türlü bitmiyor. Sizin bu odada ne yapmak istediğiniz bilmiyoruz. Yapmak istediklerinizi maddeler halinde, net bir şekilde ortaya koyarsanız bizlerde ona göre sizlere cevabını veririz.

Bizler seçim sürecinde nerelere, ne gibi harcamalar yapıldığına şahit olduk. Kimlere na kadar para verildiğini ve 1 oyu kaç paraya aldığınızı biliyoruz. Bütün yaptıklarınızdan dolayı bu kadim odanın yüz karası olarak kayıtlara geçecektir. 

Yaptığınız bu dezenformasyon odanın bundan sonraki tüm seçimlerinde maalesef bir kural haline gelecektir. Kimse kusura bakmasın. Bundan sonra kimse odaya aidat ödemeyip, seçimleri bekleyecektir. Bu da sizin en büyük hizmet(sizliğ)iniz olacaktır.

Bunlar yetmemiş gibi bu seferde seçimde yapmış olduğunuz tüm uygunsuz harcamaları odanın kasasına yansıtmaya çalışıyorsunuz. Bütün masrafları getirmişsiniz 1962 yılından beri kurulan, şerefli bir şekilde bugünlere gelen odanın sırtına yüklüyorsunuz." 

Bu sorulara acilen cevap istiyoruz...

1- Bizim ödediğimiz aidatlarla odadan maaşını alan ve ne yazıkki seçim sürecinde 24 saat bu odada nace kodları ve sahte yetki belgeleri düzenleyerek, odayı kamuoyu nezdinde beş paralık eden odanın genel sekreteri taraftır ve seçimlerde de net bir şekilde taraf olmuştur. Bu yüzden odada çalışması uygun ve etik değildir. Derhal istifa etmelidir.

2- Van Ticaret ve Sanayi Odası'nın sahip olduğu Van - Asya İpekyolu şirketi vardı. Bu şirket üzerinden bir borçlanma yapılmış. VOTAŞ ile ilgili oda borçlu görünüyor. Bu borçlar neden gündeme gelmiyor ve belediyenin parası bugüne kadar neden ödenmemiştir? Bu durumdan dolayı mevcut borca her geçen gün faiz yansımakta ve borç artmaktadır. Bu konuyla ilgili acilen rapor istiyoruz. Bu konunun da takipçisi olup, bütün yasal haklarımızı kullanacağız. Bundan da haberiniz olsun.

3- Odamızın malı olan zemin birinci kat ve zemin ikinci katta bulunan işletmeler neden yıllardır bu kadar düşük ücretle kiraya veriliyor? Şu an bile neden bu kadar düşük kirayla işletiliyor bu  konuya bir türlü anlam veremiyoruz. Piyasada odamızın kiraya verdiği işletmelerle aynı bu mesleği yapan kişiler arasında ve Van'da bu konu konuşuluyor. Bu kiralar ile ilgili de bize acilen bize bilgi verilmesi gerekiyor.

4- Geçen meclis toplantısına bazı arkadaşlarımız katılım sağlayamadı. 2022 yılında gelir-gider bütçesi yapılmayan 5 meclis toplantısını apar topar 2023 yılıyla birleştirmişsiniz. Bütün gelir-giderleri, net bir şekilde ortaya koymadan yeni seçilen meclis üyelerinin onayı ile meclisten geçirmişsiniz. 2022 yılının gelir-gider bütçesini 2023 yılı meclis üyelerine yüklemeniz, onların onayı ile geçirmeniz hem etik değildir hem de doğru ve yasal değildir.

5- Çok değişik harcama kalemleri yatarak, yapılan harcamaları da bu kalemlere tek tek dağıtarak açıklarınızı kapatmaya çalışıyorsunuz. Böylelikle 61 yıllık tarihi olan bir odayı yok etmeye çalışıyorsunuz. Bu kabul edilebilir bir durum değildir! Bu durum mahkemelik bir durumdur. Biz bütün yasal haklarımızı ciddi bir şekilde araştırıp, soruşturacağız. Bütün yetkili merciilere müracatımızı yaparız. Görevini yapmayan yetkili merciiler hakkında suç duyurusunda bulunacağız. Bunu bilmenizi isteriz.

6- Van Ticaret ve Sanayi Odası bundan sonra Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın odalar ve borsalar kanuna göre işlemlerini yürütmesi ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kanunlarına göre şeffaf bir şekilde yönetilmesi gerekir. Bu odadaki her şeyin şeffaf ve net bir şekilde olabilmesi için odaya çok acilen Ticaret Bakanlığı tarafından müfettiş görevlendirilmesi gerekir. Son yıllarda yapılan tüm harcamalar ve hatalı işlemler için ciddi bir şekilde inceleme gerekmektedir. Bu iddialarımızın tümüne yanıt verilmelidir ki, bu oda tekrardan eski vizyonuna, kimliğine ve imajına kavuşabilsin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Arvas: Belediye tüm kesimlere açık olacak, herkesin Başkanı olacağım

Arvas: Belediye tüm kesimlere açık olacak, herkesin Başkanı olacağım AK Parti Van Büyükşehir Belediye Başkan adayı Abdulahat Arvas, “Bugün C...